„Cudze chwalicie, swego nie znacie.
Sami nie wiecie, co posiadacie”
lub „… tyś papugą narodów…”

 



                  
Naturalny, nieklarowny sok jabłkowy
i inne naturalne, życiodajne dobrodziejstwa.

 

czerwone jablkoJabłka, jak wszystkim starszym wiekowo Polakom wiadomo, to jeden z naszych starych, Narodowych Skarbów Natury, do którego przyzwyczailiśmy się już tak bardzo, że powoli przestajemy go zauważać, pośród licznego nagromadzenia, pokolorowanych chemicznymi farbkami, sprowadzanych do nas nie wiadomo skąd, sztucznie dojrzewających bez życiodajnego słońca, przez co w większości bez wartości odżywczych, egzotycznych owoców oraz zmutowanych genetycznie dziwactw, które z Naturą wspólnego mają tyle, ile przysłowiowy koń z koniakiem.
A przecież nasza Matka Ziemia, dla każdego swojego dziecka, mieszkającego w najprzeróżniejszych jej zakątkach ma to, co dla tego zakątka jest najlepsze i co jej dziecku tam mieszkającemu, służy najlepiej tak, aby było ono zdrowe, szczęśliwe i w pełni sił życiowych.
Globalizacja, miesza wszystko ze wszystkim i w dodatku dla wszystkich, a jak wiemy, gdy coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
Stara życiowa mądrość mówi, że to, co rośnie najbliżej nas, jest dla nas najzdrowsze, bo zawiera zakodowaną informację energetyczną o naszym stanie zdrowia i spożywając taki Dar Natury, mamy na zasadach rezonansu zwrotnego, najlepszy lek, na wszelkie nasze dolegliwości.
Ma, bowiem tu miejsce tzw. informacja zwrotna od człowieka do Natury i z powrotem do człowieka poprzez miejscowe pożywienie, przy czym wdzięczność ludzka kierowana do Ziemi za jej hojne dary, tworzy harmonię będącą podstawą wszelkiej pomyślności. Brak wdzięczności, jest najgorszym grzechem dzisiejszego świata, który popada przez to w niełaskę, u Boga Ojca
i Matki Ziemi.

U nas, w naszej Polsce są wspaniałe, bo nasze i jeszcze ciągle prawdziwe owoce, prawdziwe warzywa, prawdziwe zioła, zboża prawdziwe, czy prawdziwe miody lecznicze i wiele innych prawdziwych skarbów w postaci prawdziwych Darów Natury. Przy czym słowo „prawdziwe” oznacza zdrowe i naturalne, bez tych wszystkich technologicznych udziwnień rodem z GMO, które skrycie gdzieś na dnie, na celu mają oddzielenie człowieka od Natury i od Boga, a nieświadomość ludzka i brak wiedzy, to oddzielenie systematycznie pogłębiają.
Wiedza zaś, jak i Boża Świadomość, dają nam prawdziwą Bożą Siłę i Moc. Pozwala nam ona przekazywać ją następnym, pełnym zdrowia pokoleniom.
M.in. właśnie dlatego, mąci się dziś w umysłach ludzi do tego stopnia, żeby już bezpowrotnie zapomnieli oni skąd pochodzi i dokąd zmierza ich własna, przepięknie stworzona dusza.
Uwiązani na technologicznym postronku ludzie, sami owczym pędem idą na gatunkowe unicestwienie, gdyż obecnie preferowane przez wszystkie media style życia, z prawdziwym życiem nic wspólnego nie mają. Ten niby nowoczesny człowiek, powoli staje się wytworem sztucznej i zimnej technologii, pozbawionej całkowicie pozytywnych uczuć i ludzkich odruchów.
Sztuczny człowiek, sztuczne jedzenie i sztuczne życie, będące tylko wytworem technologicznej iluzji umysłu? Serce i uczucia, które w naszym życiu są najważniejsze, systematycznie zostają ignorowane, a to jest największym grzechem przeciwko ludzkości.
Czy wszyscy tak chcemy?
Prawdziwi ludzie, czyli ludzie prawdziwej wiedzy, to my Słowianie. Wystarczy poszperać w starej wiedzy, aby ten fakt na nowo odkryć.
My, prawdziwi ludzie wiedzy, staramy się żyć zupełnie inaczej, niż iluzoryczna moda, kreowana przez wątpliwej wartości media, nakazuje.
Rozumnie, ale poprzez serce także, potrafimy korzystać z nowoczesnych technologii i żyjemy w zgodzie z pradawną, boską wiedzą o Prawach Natury, przekazywaną pieczołowicie z pokolenia na pokolenie. Żyjemy zgodnie z odwiecznym prawem połączenia człowieka z Naturą i Matką Ziemią, w imię Boga Najwyższego.
Staramy się rozróżniać to, co dobre, jak i to, co służy Dobru. Nas już nie tak łatwo jest omotać czy omamić. Korzystamy z tego, co dla nas na Ziemi jest najlepszego. W połączeniu z Bogiem i w Jego imię, zbieramy najwspanialsze dary.   

Godnym uwagi trendem, w naszym dzisiejszym świecie pozostają wciąż, wszelkie naturalne soki, nieklarowne, pochodzące z tego, co Natura daje nam u nas najlepszego, a mianowicie nasze rodzime, piękne owoce, w tym cudowne, bezcenne i wartościowe dla zdrowia „złoto” w postaci naszych, poczciwych,  smakowitych, zdrowych jabłek. 
Soki z nich produkowane, bez klarowania i bez filtracji, zawierają znacznie więcej witamin i bioaktywnych składników niż soki klarowane, które w większości, są sztucznie pokolorowane i chemicznie konserwowane.
zielone-jablkoObecność licznych pektyn w tzw. mętnych sokach jabłkowych, poprawia dodatkowo, biologiczną aktywność przeciwutleniaczy w nich zawartych. Tak otrzymany sok, ma zbliżoną aktywność biologiczną do naturalnych i świeżych owoców, gdyż pozwala wykorzystać cały owoc wraz z nasionkami, a tym samym wszystkie jego bezcenne składniki, co daje możliwość stworzenia produktu, niezwykle bogatego również i w błonnik.
Jabłka zawsze najzdrowiej jest zjadać w całości, wraz z ogryzkiem, a w tym i z nasionkami. Sam miąższ to dla nas za mało. Nieklarowny sok jabłkowy, to zaś całe jabłko w płynie.   
Na jeden litr tego wspaniałego, naturalnego soku, przypada około 12-14 sztuk dorodnych jabłek, co stanowi około 1,5 kg wagi. A więc 1 litr nieklarownego soku to 1,5 kg jabłek. Można je samodzielnie wyciskać w dostępnych już na rynku wyciskarkach, przy czym wyciskarki są lepsze od sokowirówek, które zbyt napowietrzają powstały z niej sok, co powoduje bardzo szybkie utlenianie w nim witamin.
Najlepsze owoce pochodzą z czystych ekologicznie terenów Polski, z gospodarstw gdzie dużą wagę przykłada się do starej, słowiańskiej wiedzy i znajomości Boskich Praw Natury, jak i potrzeby wdzięczności Matce Ziemi, za jej bezcenne Dary.
Właśnie ta prastara wiedza i ogromnie pozytywne uczucia Słowiańskiego Szacunku, jak i Wdzięczności oraz Miłości do Boga i Ziemi za ich wielkie dary, odczuwa się w smaku i aromacie tych cudownie poprawiających zdrowie, naturalnych, jabłkowych sokach.
Są one niczym pradawny, bezcenny, słowiański skarb, przekazywany z pokolenie na pokolenie, strażnikom starej naszej wiedzy o życiu i jego naturalnych, boskich prawach.          
Soki nie powinny być rozcieńczane, natomiast natychmiast po wyciśnięciu powinny być spożywane, gdyż tylko wtedy są one dla nas najcenniejsze.

Od pokoleń, w wielu krajach Europy w tym także w Polsce, jabłka są w największej ilości spożywanymi owocami. Są one bogate w związki czynne biologicznie i w wielu badaniach wykazano, że codzienne spożywanie ich naturalnego, nieklarowanego soku, zmniejsza znacznie ryzyko zawału serca. Obniżają też ryzyko astmy, cukrzycy, otyłości i innych poważnych schorzeń. Wykazano też, że mętny sok z jabłek posiada wysoką aktywność przeciwutleniającą, może hamować namnażanie się komórek nowotworowych, obniżać utlenianie lipidów, usuwać tzw. „zły” cholesterol, w wyniku wiązania go przez zawarty w mętnym, nieklarownym soku błonnik, co tłumaczy ogromną rolę tego soku, w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych.
Liczne badania epidemiologiczne wskazują, że naturalne, nieklarowne, mętne soki jabłkowe mają duży wpływ na łagodzenie skutków chorób cywilizacyjnych, w tym właśnie nowotworów i chorób układu krążenia. Nieklarowne soki jabłkowe posiadają aktywność przeciwnowotworową m.in. ze względu na fakt, iż produkowane są z całego owocu razem z jego ziarenkami, które jak wiadomo zawierają tzw. witaminę B 17.
Stwierdzono, że po spożyciu mętnego soku jabłkowego ma miejsce aż 52% wzrost potencjału przeciwutleniającego w plazmie krwi osób, które wypiły kilka szklanek tego dobroczynnego soku.
Regularne spożywanie nieklarowanego soku z jabłek może, więc znacznie pomóc w prewencji chronicznych chorób i utrzymaniu dobrego zdrowia. O tym wiedzieli już nasi słowiańscy pradziadowie.

Jak do tej pory, w Polsce produkuje się głównie napoje klarowane i wina z owoców.  Najpierw jednak otrzymuje się koncentraty z ich soków, a z nich dopiero wytwarza się klarowane soki pitne i wina owocowe. Taki sposób przetwarzania owoców, w tym i drogocennych jabłek, powoduje w znacznym stopniu, zubożające właściwości rozcieńczonego produktu końcowego i duże różnice w składzie chemicznym, w stosunku do pierwotnego surowca. Takie rozcieńczone soki są praktycznie całkowicie pozbawione pektyn, witaminy C i ponad 90% związków polifenolowych, w tym szczególnie aktywnych biologicznie flawonoidów, których do soku trafia tylko około 5 % z całej ilości, zawartej w całych jabłkach, przez co wykazują bardzo niską aktywność przeciwutleniającą. Są więc one zwyczajnie niezdrowe. 
Nieklarowne soki mętne, produkowane są bez tej całej wspomnianej wyżej szkodliwej obróbki enzymatycznej, jak też bez klarowania i filtracji, przez co zawierają znacznie większe ilości bioaktywnych polifenoli, niż dostępne powszechnie soki klarowane. 
Soki mętne charakteryzują się obecnością naturalnych zawiesin oraz substancji o charakterze koloidalnym. Zawierają one zwiększoną ilość związków pektynowych i białkowych, które mają własności stabilizowania układów koloidalnych organizmu.
W celu przedłużenia okresu spożycia, ważnym zagadnieniem jest szybka pasteryzacja wyciśniętego soku, celem inhibicji enzymów. Taki sok ma wówczas barwę od biało – kremowej do złocistej i zawiera stabilne zawiesiny drobnych cząstek owocu.
W USA i Europie Zachodniej wzrasta zainteresowanie naturalnie mętnymi sokami jabłkowymi. W Niemczech np. stanowią one już 20-25% ogólnego spożycia soku jabłkowego. W Japonii natomiast aż 80% soków jabłkowych, spożywanych jest w postaci nieklarownych soków, naturalnie mętnych.
Ważnym czynnikiem przemawiającym za spożywanie nieklarownych soków  jabłkowych, są ich właściwości przeciwrakowe. Zawierają one, bowiem witaminę B17 z wyciśniętych wraz z całym owocem nasion. Jak wykazały badania, najwyższe stężenie witaminy B17 można znaleźć w przyrodzie m. in. w pestkach lub nasionach owoców takich właśnie jak jabłka, morele, wiśnie, nektaryny, brzoskwinie, gruszki czy śliwki. Jeśli więc zjemy dziennie w całości 3-4 jabłka wraz z nasionami, to otrzymamy wystarczającą ilość witaminy B-17, a nieklarowny sok z jabłek zawiera, jak wiemy także i nasiona tych owoców. Wystarczy go, więc wypijać kilka szklanek dziennie.
Według dr Kres, potrzebujemy, co najmniej 100 mg. witaminy B-17 dziennie, czego odpowiednikiem może być ok. 7 nasion dzikiej moreli, bo w nich ona także występuje. To jest wystarczająca gwarancja życia bez raka, bowiem również pestka z dzikiej moreli zawiera tę bezcenną witaminę B17, tak jak i nasionka jabłek. Witamina B17 leczy nowotwór w 100 % przypadków, a nawet jego najbardziej złośliwe odmiany, jak twierdzi dr Ernesto Corntrerasa, który w swojej klinice wyleczył już z raka wiele tysięcy pacjentów.
Świeże jabłka zawierają też niewielkie ilości białka i aż ok. 83 % wody z rozpuszczonymi w niej kwasami organicznymi, w tym kwasem jabłkowym, cytrynowym, chinowym, bursztynowym, i cukrami prostymi takimi jak glukoza, fruktoza, jak także błonnik, substancje pektynowe, składniki mineralne, a w tym potas, fosfor, wapń, sód, magnez, żelazo, jak również liczne witaminy, a witaminy jak wiemy, chronią organizm przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe i pomagają w walce z infekcjami. Ponieważ organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych ilości witamin, dlatego zaleca się systematyczne ich przyjmowanie, najlepiej w najbardziej naturalnej postaci, a nieklarowny sok jabłkowy jest ich najdoskonalszym źródłem.
Jabłko, ze wszystkich występujących w naszej szerokości geograficznej owoców, posiada najwięcej wolnych elektronów, z których tworzone są w naszym organizmie potrzebne mu mikroelementy. Wystarczy, więc zamiast przepłacać, za różnego rodzaju drogie specyfiki czy niewiadomej wartości suplementy, jeść zwyczajnie, codziennie nasze rodzime, zdrowe jabłka.
Zawarte w nieklarownym soku jabłkowym kwasy organiczne, działają również odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleba przygotowywanego na zakwasie.
Cukry i składniki mineralne występują tu w formach łatwo przyswajalnych przez organizm. Obecny w soku potas zwiększa napięcie mięśni, w tym mięśnia sercowego, wapń jest niezbędny do budowy kości i zębów, magnez ma działanie anty zawałowe, krzem jest niezbędny dla prawidłowego wyglądu włosów i paznokci, zaś żelazo, jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu. Inne składniki, takie jak siarka, miedź czy cynk, nawet w śladowych ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu.
Błonnik wpływa zaś, jak wiemy, korzystnie na perystaltykę jelit i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Podobne działanie mają też pektyny, które wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki, przyjmując funkcję podobną do miotły.
Jabłka, jak i nieklarowny z nich sok, jest niezaprzeczalnie jednym z najwartościowszych naturalnych leków, przy czym jest on tani i łatwo dostępny dla każdego z nas.
Wróćmy więc, po te przepiękne Dary, naszej rodzimej, słowiańskiej Natury.       



      


 

 

 
©RGAmed Company®Ltd, Litwa
Licencja dla Irena Mielimąka 2013 - 2016
ul. Narutowicza 45, 44-283 Rydułtowy
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.      http://falemilimetrowe.pl
© 2008 Strona informacyjna - Aparat RGAmed, fale milimetrowe - terapie, medycyna informacyjna, przywracanie naturalnych funkcji organizmu | Joomla 1.5 Templates by vonfio.de